Hampaiden valkaisu reumaatikolle

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Kurtenia Hammaslääkärit kanssa

Olen vuoden ajan jo toivonut, että voisin valkaista hampaani. Tietoa ei kuitenkaan oikein ole ollut, voivatko reumaatikot myös valkaista hampaitaan, tai onko tähän jotain estettä. Vihdoin rohkaistuin ja otin yhteyttä hammaslääkäriin. Ilmeisesti esimerkiksi aknelääkityksellä on vaikutusta siihen, valkaistuuko hampaat (koska lääkkeet kulkevat verenkierrossa ja sama veri kiertää hampaissa), mutta mitään kokemusta ei ollut siitä, että reumalääkkeet aiheuttaisivat vastaavaa.

Reuman yhteydessä on kuitenkin tärkeää huomioida suunterveys, kuten edellisessä postauksessani kirjoitin. Haastattelin ennen hampaidenvalkaisua Kurtenia Hammaslääkäreiden suuhygienistiä Jemina Lesosta reuman, suunterveyden ja hampaiden valkaisun osalta.

KURTENIA HAMMASLÄÄKÄRIT

Tänä keväänä varmasti yksi jos toinenkin on joutunut ajattelemaan, kuinka palvelut voidaan tarjota pandemia aikana. Eihän vastaavaa ole koettu sataan vuoteen! Vaasassa monet yrittäjät kuitenkin reagoivat nopeasti, ei ihmekään, että Vaasa pääsi Suomen Yrittäjien gallupissa tänä vuonna sijalle 2.! Hyvä Vaasa!
Myös Kurteniassa otettiin heti varotoimet ja tehostetut hygieniakäytännöt osaksi arkea. Erityisen mielissäni olin kuullessani, että riskiryhmäajat pyritään antamaan heti aamusta ennen muita potilaita., lisäksi jos näitä aikoja ei ole käytettävissä, potilas voi odottaa kotona kunnes Kurteniasta soitetaan, että ”tie on vapaa”. Näin ei tarvitse ahdistuneena odottaa muiden potilaiden kanssa aulassa vaan kontakteja pystyy välttämään todella pitkälle. Lisäksi GDPR otetaan huomioon niin, että koronakysely täytetään paperille, ettei omia asioita tarvitse aulassa huudella.

REUMALÄÄKKEET

Kaikkein eniten minua tietenkin kiinnosti reumalääkkeiden vaikutus suunterveyteen. Liisa Äyräväisen väitöskirjaa lukuunottamatta tietoa ei ole oikein saatavilla. Lisäksi tavallisesti hammaslääkärinvastaanottoaika ainakin julkisella puolella on tiiviisti rajattu, sen suurempiin haastatteluihin en ole kokenut, että olisi ollut aikaa.

Nyt siis käytin tilaisuutta hyväksi ja kysyin vastauksia kiperimpiin kysymyksiin. ”Limakalvojen ärsytys, haavaumat, vaaleat verkkomaiset muutokset ja aftat, esimerkiksi nämä oireet liittyvät reumalääkkeisiin”, Jemina kertoo. ” Lisäksi erilaiset suuntulehdukset liittyvät myös biologisiin lääkkeisiin, kuivansuun tunne on todella yleinen, myös ikenen liikakasvu, jolloin ikenet ovat arat ja turvonneen näköiset ja tuntuiset, erityisesti jos käyttää Siklosporiinia. Biologisten lääkkeiden käyttö voi aktivoida piileviä suutulehduksia”.

Tästä asiasta jutellessani Instagramista sainkin heti kommentteja, että näitä oireita on muutkin havainneet, itselläni ainakin tuo kuivan suun tunne on aina aamuisin. Silmät ovat myös kuivat, aamulla on vaikea avata silmiä kun tuntuu että on vaan hiekkapaperia ja ensimmäisenä aamulla saatava iso lasi vettä. Toisaalta, iso lasi vettä yön jälkeen käynnistää hyvin aineenvaihduntaa ja herättää kehoa uuteen päivään, joten mikäs siinä! ”Syljen erityksen vähenemisestä johtuen reumaatikoilla on korkeampi riski hampaiden reikiintymiseen. Syljen tarkoitus on kuitenkin huuhdella hampaiden pintoja ja ikeniä, ilman tätä huuhteluvaikutusta myös plakkia kerääntyy enemmän.”

Tämän kuultuani ekaa kertaa harkitsen kosteuttavien silmätippojen lisäksi myös kosteuttavia suugeelejä (näitä saa apteekista ja voi laittaa yöksi, ei aamulla varmaan tuntuisi ollenkaan niin pahalta). ”Normaali hammastahna myös sisältää natriumlauryylisulfaattia, joka kuivattaa suuta (vaahtoaine). Jos suu on oikein kuiva, kannattaa harkita vaihtoa apteekista ostettavaan hammastahnaan, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.”

Kuin luin itsekseni yllä olevaa kuvaa jonka sain Kurteniasta, mietin, että olen aika helpolla selvinnyt, kun ei ole sen suurempia ongelmia ollut! Kuitenkin itselläni käytössä biologinen, solunsalpaaja ja lisäksi kortisoniastmalääkkeet, jotka kaikki vaikuttavat siis osaltaan suunterveyteen!

Eräs työterveyslääkäri sanoi Porvoossa, että suu tulisi kuvata koko suun röntgenillä parin vuoden välein piilevien tulehdusten varalta. Maallikosta tuntuu erikoiselta, eikö sitä muka oikeasti voi havaita, jos suussa on tulehdus? ”Kyllä, piilevät hammastulehdukset voidaan nähdä vasta röngenkuvassa, koska ne voivat olla täysin oireettomia, eikä ihminen itse niitä havaitse”, Jemina vastaa ihmettelyyni.

Riittääkö sitten pelkkä hampaiden harjaus, kun reumaatikon riskit ovat nämä? ”Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä ja hammasvälien puhdistaminen kerran päivässä riittää oikein hyvin. Suuvettä suosittelen yleensä vain, jos hampaidenpesulle on joku este, kuten ettei kädet taivu pesemään hampaita (reumaatikot). Silloinkin valitaan potilaalle sopiva lääkesuuvesi.”

HAMPAIDEN VALKAISU

Täytyy myöntää, että itselle tämä hampaiden valkaisu oli paljon isompi asia, kuin mitä osasin kuvitellakaan. Esteettisellä hammashoidollahan korjataankin usein sitä mikä on ihmisessä sisällä, itsellänikin hymyyn liittyvää epävarmuutta. Muistan elävästi, kun 7-vuotiaana löin hampaat keinulautaan. Itkin kotona sydäntäraastavasti ”äiti mun elämä on ohi!!”. Nyt se jo hieman hymyilyttää, mutta on aikuisellekin ihan yhtä tärkeää se, että hampaat on kunnossa!

Ennen hampaiden valkaisua tärkein asia on, että suu on terve. Olin käynyt syksyllä julkisella hammaslääkärissä alle 6kk ennen valkaisua, eikä hammaskiveä ollut kertynyt ja suutulehduksilta olen välttynyt joten nyt oli otollinen aika. Mitä muuta tulee ottaa huomioon? ”Raskaana olevien tai imettävien hampaita ei myöskään valkaista. Alle 18-vuotiaiden hampaita ei myöskään valkaista.”

Pohdiskelin ennen valkaisua ystäväni kanssa toimenpidettä, hänellä on myös autoimmuunisairaus. Ystäväni kohdalla suun auki pitäminen pitkiä aikoja hammaslääkärissä tuottaa vaikeuksia. Hmm, en ollutkaan miettinyt asiaa ollenkaan! Mitä jos en jaksaisi pitää suuta auki 3x8min jaksoa, jona BlancOne Touch valkaisu tehtäisiin? ”Etukäteen kannattaa selvittää, mikä valkaisumenetelmä vastaanotolla on käytössä, kysyä kauanko suuta joutuu pitämään auki. Kevyimmässä BlancOne valkaisussa meillä aika on 10 minuuttia. Tarvittaessa voidaan laittaa purublokki, jota vasten voi purra, jos ei jaksa pitää suuta auki.”

Miksi sitten päädyin Kurteniaan? Googletin kaikki Vaasan alueen hammaslääkärit hakusanalla hampaiden valkaisu, jonka jälkeen tarkistin yriksen internetsivuilta tai Instagram tililtä tiedot riskiryhmien huomioon ottamisesta. Se oli itselle se ratkaisevin tekijä. Koko kevään olen kuitenkin kyykkinyt kotona ja pelännyt saavani koronaviruksen, joten pelon huomioonottaminen myös hammaslääkärissä tuntui itsestä oikealta.

Ennen Jeminan haastattelua en oikeastaan edes tiennyt, kuinka oikeaan valinnassani osuinkaan! Hampaidenvalkaisun hinta vaihtelee 169-390€ välillä pelkästään Vaasassa. En uskalla edes ajatella mitä se maksaa Helsingissä! Mikä sitten tekee Kurtenian BlancOne valkaisusta muita paremman? ”Me olemme ainut Vaasassa, joka tällä hetkellä tarjoaa tätä suhteellisen uutta palvelua markkinoilla. Kilpailijoilla on laser valo ja tässä käytetään led valoa, poikkeaa toisistaan menetelmältään. Jos verrataan kilpailijoihin, niin esim. vältettävien ruoka-aineiden aika on BlancOnessa lyhyempi, tavallisesti suositellaan 48h välttämään happamia ja värjääviä tuotteita, meillä valmistaja on arvioinut 6 tuntia. Toki mitä pidempään on ilman värjääviä aineita sitä parempana tulos säilyy. Tässä on singlettihappi ja valoherkisteitä jotka toimivat valon avulla ja valkaisevat, tässä esittelyssä lukee vielä tarkemmin.”

Lisää tietoa Kurtenia hammaslääkäreiden sivuilla, linkki tässä.

Itse olin 6h valkaisun jälkeen syömättä mitään, ei vaan ollut nälkä, sen jälkeen olen syönyt ihan normaalisti. Hauskointa oli se tietoisuus siitä, minkä väristä ruokaa syö ja voisiko se mahdollisesti vaikuttaa hampaiden valkaisun tuloksen heikentymiseen? 😀 Näin viikkoa myöhemmin voin sanoa, että kahvikuppi soijamaidolla päivässä ei mielestäni toistaiseksi ole vaikuttanut mitenkään. Huh! ”Valmistaja lupaa valkaisuntuloksen kestävän n.1-2 vuotta, toki voit ylläpitää valkaisutulosta esim. apteekista saatavilla valkaisevilla tahnoilla kuten Yotuelilla”, Jemina rauhoitteli kun ihmettelin, josko valkaisussa pitäisi jatkossa juosta joka toinen kuukausi. Onneksi näin ei siis ole!

Kauneudenhoidosta muutenkin kiinnostuneena halusin seuraavaksi tietää, mitä eroa on suuhygienistin/ammattilaisen tekemällä valkaisulla ja kosmetologin tekemällä valkaisulla. ”Kosmetologien valkaisuissa saa olla alle 0,1% vetyperoksidia, hammaslääkäriasemilla ja ammattilaisilla alle 6%, tämä löytyy Kosmeettisia valmisteita koskevasta EU-direktiivistä. Eli tässä meidän BlancOne valkaisussa on 16% karbamidiperoksidi, joka hajoaa hampaan pinnalla sitten alle 5,6% vetyperoksidiksi, eli vetyperoksidin määrä pysyy suosituksissa.”

Itse olen kauan miettinyt tätä, tietekin raha on ollut myös yksi tekijä, jo 300€ investointi hampaisiin tuntuu suurelta. Lisäksi kun on näitä terveysongelmia ja pitkäaikaissairauksia, ei tulisi mieleen lähteä tekemään suunterveyden kannalta valkaisua esim. kosmetologilla, mutta tieteilijänä faktat oli hyvä kuulla!

Eli kosmetologille ei kannata mennä valkaisemaan hampaita, koska he eivät saa käyttää niin voimakkaita tuotteita kuin hammaslääkärit ja suuhygienistit, näin ollen tuloskin sen mukainen.

Sitten itse valkaisuun!

Valkaisun ajaksi mulle laitettiin suunaukaisija muovi (rengasmainen), joka kyllä piti suuta hyvin auki, eli vaikka välillä vähän väsyin, ei ollut ongelmia. 8 minuuttia meni aika jouhevasti kerrallaan, vaikka aika meinasi käydä pitkäksi kun on tottunut koko ajan puhumaan ja touhuamaan. Lopputulokseen olin tosi tyytyväinen! Ks. kuvat alla.

Opin tästä myös, että valkaisu valkaisee omien hampaiden väriä asteittain. Eli jos kulmahampaat on tummemmat kuten minulla, niin ne myös jää tummemmiksi, ellei niitä valkaise sitten vielä erikseen, pelkästään kulmahampaita. Myös avopuoliso odotti, että tulen kotiin Hollywood hampaiden kanssa, tähän sainkin vastauksen vielä Jeminalta, eli näissä julkkis tapauksissa on laitettu laminaatit kaikkiin hampaisiin. Eli ei kannata kuluttajan sekoittaa menetelmiä keskenään, näin tosin minullekin kävi 😀

Alla vielä ohjeet valkaisun jälkeen vältettävistä ruoka-aineista:

LOPPUTULOS JA JATKOHOITO

Valkaisu sujui siis hyvin, vain ihan viimeisillä sekunneilla alahampaissa vähän vihlaisi, mutta muuten ei tuntunut miltään. Jännä juttu, jälkeenpäin olen ollut paljon tietoisempi hampaiden olemassaolosta ylipäätään, hampaiden harjaukseenkin kiinnitän enemmän huomiota eikä hammasvälien puhdistaminen enää olekaan niin harmillista ajanvietettä. Nyt kun hampaisiin on panostanut, olen huomattavasti kiinnostuneempi niiden terveydestä!

Hankintaan lähtee jopa ensimmäistä kertaa elämässäni sähköhammasharja, jotta varmasti pidän jatkossa ensiluokkaista huolta hampaistani. Tämänkin varmistin vielä Jeminalta, eli paras on sellainen sähköhammasharja, jossa on sekä sykkivä että pyörivä pää, eli että paketissa lukee 3D. ”2 minuuttia pitää pestä hampaita, se on sopiva aika, näissä Oral B sähköhammasharjoissa on yleensä ajastin, joka piippaa kun 2 minuuttia on täynnä”, Jemina vahvistaa. Matka jatkuu hampaidenvalkaisusta siis sähköhammasharja ostoksille!

Valkaisun jälkeen kävin vielä hammaslääkärillä Liisa Neitiniemellä ja katsottiin paikkoja etuhampaista kuntoon. Ihanat Jemina ja Liisa vielä oma-aloitteisesti keskustelivat, mikä olisi paras tulevaisuuden hoitomuoto, kun menen joskus fitnesskisoihin, että on lavalla hohtavat hampaat! Ihanaa, ei tarvitse sitäkään sitten miettiä 🙂

Iso kiitos Kurteniaan! Kelpaa hymyillä koko kesän!

-Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s