Reumaatikon hammashoito

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Kurtenia Hammaslääkärit kanssa

Kiinnostuttuani aiheesta reuma ja suunterveys, päätin, että aiheeseen on saatava vastauksia osaavalta ja ammattimaiselta pitkään alalla työskenneeltä hammaslääkäriltä. Niinpä osana hampaiden valkaisun kaupallista yhteistyötä, sain haastatella Kurtenia Hammaslääkäreiden johtavaa hammaslääkäriä Liisa Neitiniemeä.

Tämä blogiartikkeli koostuu omista ja REUMA vertaistuki Facebook ryhmäläisten kysymyksistä. Mikäli itse sairastat reumasairauksia ja tarvitset tukea, löydät ryhmän täältä.

Pitääkö reumapotilaiden käydä säännöllisesti koko suun röntgenissä piilevien suutulehdusten varalta? Kuinka usein?
Röntgenkuva (ptg), jossa kuvataan koko suun alue, kannattaa ottaa n. viiden vuoden välein piilevien tulehdusten havaitsemiseksi. Lisäksi tällainen röntgenkuva on syytä ottaa silloin, kun oireilu ei paikallistu selkeästi johonkin tiettyyn alueeseen. Tämä ohjeistus koskee kaikkia ei pelkästään reumapotilaita.


Miten leukanivelten tulehduksia voisi estää tai leukaniveliä jumpata?
Tulehdusta voi olla vaikea estää itse. Leukanivelten tulehduksissa on tärkeää lepo, särkylääkitys, pehmeä ruoka ja lämpö. Jumppa rasittaa tulehtunutta leukaniveltä, joten se ei ole suositeltavaa. Purentakisko sopii useimmille lihas- ja nivelperäisten vaivojen hoidossa. Myös alaleuan rentoutus ja puremalihasten hieronta ohjeistuksen mukaan voi auttaa.


Altistaako srr/lääkkeet hampaiden reikiintymistä/ lisäävät juurihoidon tarvetta?
Tarkoititko SSRI-lääkkeitä eli mielialalääkkeitä? Joidenkin näiden lääkkeiden sivuvaikutuksena on suun kuivuminen. Tällöin syljen suojaava ja huuhtova vaikutus vähenee. Hampaiden harjaaminen huolellisesti fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistaminen hammasväliharjoilla tms. aamuin ja illoin on tällöin erityisen tärkeää. Muutoin hampaiden reikiintyminen lisääntyy ja voi johtaa lopulta juurihoitoon.

Erittäin pahan hammaslääkäri pelon kanssa että onko lääkityksen kanssa mahdollista saada nukutushammashoitoa vai onko sille jotain esteitä? Nimimerkillä, tiedän että hampaissa olisi hoidettavaa mutta en kerta kaikkiaan uskaltaudu hammaslääkäriin
Reumalääkkeet eivät ole este nukutushammashoitoon. Ennen nukutushammashoitoa on käytävä läpi huolellisesti koko sen hetkinen terveydentila, jotta mitään yleisterveydellistä estettä nukutukseen ei ole. Välttämättä nukutushammashoitoa ei tarvita, vaan potilaalle voidaan antaa myös rauhoittavaa lääkitystä ennen toimenpidettä. Jo tällä tavalla potilas voidaan saada uneliaaksi ja rennoksi hoidon ajaksi. Nukutushammashoidossa ei saada tehtyä täydellistä purentaa valmistettaviin hammaspaikkoihin, koska purentaa ei voida testata yhtä hyvin kuin potilaan ollessa valveilla. Toisaalta taas leukanivelongelmista kärsivälle on erittäin tärkeää saada purentaan hyvin sopivat paikat.

Onko reuma potilaiden hammashoito muusta valtaväestöstä eroavaa ja mille suusairauksille reuma altistaa?
Reumapotilaiden suun terveydenhoito poikkeaa muusta valtaväestöstä. Suun tulehduksiin (ientulehdus, kiinnityskudostulehdus, reikiintyminen) puuttuminen ja niiden poistaminen on erittäin tärkeää reumapotilailla, koska suun ja hampaiden tulehdus pahentaa tulehduksellisia reumasairauksia. Huonoennusteiset hampaat poistetaan. Plakki ja hammaskivi poistetaan säännöllisesti ammattimaisesti. Hammasproteesin tulee istua hyvin limakalvolla, jotta haavaumia ei muodostu. Reumalääkkeet voivat aiheuttaa sienitulehduksen suussa suun kuivumisen seurauksena. Leukaniveltulehduksia voi esiintyä. Reumapotilaan omahoito opastetaan tarkoin hyödyntämällä juuri hänelle sopivia suunhoito- ja puhdistusvälineitä. Biologisten reumalääkkeiden käyttäjälle suositellaan antibioottiesilääkityksen harkintaa tietyin edellytyksin, mikäli joudutaan tekemään kirurgisia toimenpiteitä. Reumaa sairastavan lapsen leuan kehitystä seurataan erityisen tarkoin myös erikoishammaslääkäreiden toimesta.

Reumapolin lääkäri Hyvinkäällä sanoi minulle, että pitäisi käydä puolen vuoden välein tarkastuttamassa mutta terveyskeskuksen hammaslääkäri ei ole kuullutkaan tällaisesta! Ketä pitäisi uskoa? Nyt kun kaikki ajat on siirretty ties kuinka pitkälle hamaan tulevaisuuteen koronan vuoksi.
Myös reumapotilaille pitää miettiä yksilöllinen suun terveydentilan seurantaväli. Kaikkia reumapotilaita ei voi asettaa samaan ryhmään ja kutsua samalla aikavälillä. Kutsunnan aikaväliin vaikuttaa reumasairauden aste, yleinen terveydentila ja lääkitykset, suun terveydentila ja potilaan omahoito. Hammaslääkärin suorittama tutkimus kerran vuodessa hyvässä hoitotasapainossa ja hyvässä suun terveydentilassa on yleensä riittävä. Hammaslääkärin suorittaman tutkimuksen lisäksi suuhygienisti voi suorittaa ammattimaisen puhdistuksen sopivin aikavälein.

Kuuluuko leukanivelien kipu hammaslääkärin tarkistettavaan vai reumalääkärille?
Leukanivelien kipu kuuluu hammaslääkärin osaamisalueeseen.

Mitä hammaslääkäri tuumaa osteoporoosilääkkeestä, jolla ikävä maine sivuvaikutuksensa (luukuolio) vuoksi? Olen aloittanut kylläkin, ilmeisesti myöhäistä pelätä tämän enempää koska kuulemma puoliintumisaika useampi kymmenen vuotta. 
Osteoporoosilääkkeet vaikuttavat luun paranemiseen kirurgisissa toimenpiteissä mm. hampaita poistettaessa ja implantteja laitettaessa. Se miten voimakkaasti osteoporoosilääkkeet aiheuttavat luukuoliota eli osteonekroosia johtuu useasta asiasta. Riskin suuruuteen vaikuttavat mm. lääkkeen annos, antotapa (tabletti/injektio), lääkityksen kesto, lääketyyppi, muut sairaudet (esim. diabetes), muut lääkitykset (esim. glukokortikoidilääkkeet) ja tupakointi. Osteoporoosilääkettä eli bifosfonaattia käytetään myös joidenkin syöpähoitojen tukihoitona. Ennen osteoporoosilääkitystä suun terveydentila tulisi tutkia ja hoitaa huolellisesti, jotta kirurgisia toimenpiteitä ei tarvitsisi myöhemmin tehdä. Suun terveydentilasta tulisi huolehtia myös erityisen hyvin osteoporoosilääkettä käytettäessä.

Onko leukaluussa osteoporoosia vastaavalla tavalla kuin muualla kehossa? Ja vaikuttaako hammasterveyteen? 
Leukaluussa esiintyy osteoporoosia kuten muuallakin luustossa. Osteoporoosi ei vaikuta itse hampaisiin eikä siis hammasterveyteen, ainoastaan leukaluuhun.

Jos kielessä ja poskien limakalvoissa on ”puremajälkiä”, tulevat yön aikana ja varsinkin kielessä ne ovat kipeitä, voiko tästä aiheutua pitemmällä aikavälillä syöpää? 
Huonokuntoinen proteesi tai muu pitkään jatkunut mekaaninen ärsytys saattaa lisätä kielisyövän riskiä. Pääasialliset suusyövän vaaratekijät ovat kuitenkin tupakka, alkoholi ja epäterveelliset ravintotottumukset. Suusyöpä johtuu pitkälti elämäntavoista. Jos kielen reunat ovat kipeät aamuisin, hampaita tulee todennäköisesti purtua lujaa yhteen öisin. Tähän ongelmaan voisi olla apua purentakiskosta.

Onko reumalla vaikutusta hampaiden pehmeyteen?
Reuma ei vaikuta hampaan kovuuteen tai pehmeyteen. Reumalääkkeet voivat vaikuttaa syljen eritykseen vähentämällä syljen määrää. Tällöin hampaat alkavat reikiintyä helpommin ja voivat vaikuttaa pehmeämmiltä.

Milloin hammaslääkärit alkavat vaatia kaikkien ikäluokkien julkista hammashoitoa osana kokonaisterveyttä ja hyvinvointia? Hammashoito kuulukoon ja resursoitakoon kaikille iästä ja kukkarosta riippumatta!
Viimeinen kysymys on loistava! Jo usean vuoden ajan Hammaslääkäriliitto on kampanjoinut, jotta suun terveydenhuollon palvelut olisivat osana terveydenhuollon kokonaisuutta. Valitettavasti monelle poliitikolle ja päättäjälle suu ja sen terveydenhuolto on ollut ihan erillinen saareke, ikäänkuin suu ei kuuluisi osaksi ihmisen terveyttä. Tämän vuoksi suomalaisten suusta näkee valitettavasti edelleen sosioekonomisen taustan. Huono-osaisuus näkyy suusta. Suun terveydenhuoltopalvelut eivät kuulu myöskään muun terveydenhuollon tavoin maksukattoon. Hammaslääkäripalvelut eroavat lääkäripalveluista siten, että yksityishammaslääkäreitä ja terveyskeskushammaslääkäreitä on suunnilleen saman verran. Kumpikaan sektori ei voi yksin huolehtia koko väestön suun terveydestä. Kuitenkin yksityishammaslääkäreiden taksojen korvattavuus on heikentynyt vuosi vuodelta ja potilaiden omavastuuosuus on kasvanut. Monelle potilaalle yksityisen hammaslääkärin palvelut ovat tämän vuoksi tulleet liian hintaviksi. Potilaita on alkanut virrata terveyskeskuksiin yksityisiltä. Tämän seurauksena terveyskeskushammaslääkäreiden työtaakka on noussut huomattavasti, hoitojaksot pidentyneet ja työn vaikuttavuus kärsinyt. Toisaalta moni yksityinen hammaslääkäri kärsii potilaiden vähyydestä. Suun terveydenhuollon palvelurakennetta tulisi uudistaa siten, että potilaat voisivat valita aidosti, missä hoidattaisivat suun terveyttä. Tällä tavoin mahdollistettaisiin tasa-arvoinen suun terveydenhuolto kaikille ja vähennettäisiin terveyseroja.

Lopputuloksena voimme todeta, että jokaisen terveys on lähtökohtaisesti omissa käsissä. Itsekin suurimman osan elämästäni sairastaneena olen todennut, että parasta on tietää itse mahdollisimman paljon, koska näin voi myös hälventää osaa uskomuksiin ja tietämättömyyteen liittyvästä pelosta. Pelko hallitsee usein kroonisesti sairaan elämää, kun ei voi tietää mitä tapahtuu.

Ylläolevat ja edellisessä postauksessa luetellut vinkit auttavat varmasti jokaista reumaatikkoa huolehtimaan suunterveydestä entistä paremmin, itse en ainakaan malta odottaa syntymäpäivälahja sähköhammasharjaani, koskaan en ole ollut näin motivoitunut huolehtimaan omasta suunterveydestäni, paitsi nyt, kun todella ymmärrän, kuinka tärkeää se on.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli teille kaikille apua!

-Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s